
Kalafiorowa zupa z kurkumą
Uwielbiam zupę kalafiorową z koperkiem i młodym groszkiem. Gdy słońce nie rozpieszcza, a groszku nie ma kto łuskać do zupy dodaję kurkumę. To sprawia, że zupa trochę traci na lekkości, ale zyskuje aromat i niepowtarzalny smak. Samo wykonanie zupy jest banalnie proste. Jeśli nie masz blendera/miksera pokrój drobno marchewkę i kalafiora, a koperek poszatkuj.
1 mniejszy kalafior
2 średniej wielkości marchewki
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki kurkumy
1/2-1 łyżeczki mielonej kolendry
sól do smaku
Kalafior i marchewkę kroimy na drobne kawałki i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy, olej i koperek. Miksujemy całość na gładką masę i gotujemy jeszcze przez chwilę zmniejszając temperaturę.