
Kalafiorowe curry z kurczakiem
1 pierś kurczaka (ok. 400 g)
1 mały kalafior (ok. 400-500 g)
1-2 łyżki mleka kokosowego
1/2 małej cukinii
1/2 pęczka rzodkiewek
2 pomidory
2 garści rukoli
1 łyżeczka curry
sól do smaku
Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy curry. Cukinię kroimy w kostkę. Jeśli ma duże pestki – wykrawamy je. Dodajemy do mięsa. Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
Połowę kalafiora miksujemy na puree, przekładamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Gdy zwiędnie, przekładamy na talerz, podajemy z resztą kalafiora.
Danie można podawać samodzielne, albo jako dodatek, np. z ryżem.
Z podanych składników wyszły mi dwie porcje, każda ok. 310 kcal, b/t/w – 50/5/19
Smacznego!