Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Karmelowa tapioka

Karmelowa tapioka

12 sierpnia, 2019

Tapioka nie jest dość popularna. Niektórzy znają ją z puddingów, a niektórzy z bubbletea, a niektórzy wykorzystują mąkę z tapioki jako zamiennik popularnej skrobi ziemniaczanej.
Tapioka, neutralna w smaku, pozyskiwana jest z korzenia manioku. W sprzedaży dostać można ją w formie mąki i taką można wykorzystywać do przygotowywania kisieli, zagęszczania zup i sosów, a także do wypieków.
Z kuleczek małych lub dużych przygotować można różne desery. Uprzednio należy je jednak odpowiednio przygotować.

Ja tapiokę najpierw moczę w zimnej wodzie. Można zostawić na noc. Jednak jeśli nie planujecie przygotowania deseru dzień wcześniej, śmiało możecie moczyć przez ok. 1-2 godzin. Małe perełki można też gotować bez uprzedniego moczenia. Duże natomiast czasem są przetworzone i nie wymagają nie tylko moczenia, ale też dłuższego gotowania.

4 porcje:
4 łyżki tapioki, ok. 60 g
400 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła orzechowego, ok. 25 g
2 lekko czubate łyżki kajmaku, ok. 50 g
4 małe bezy, ok. 40 g
ok. 6-8 herbatników, ok. 30 g
owoce do dekoracji

Tapiokę moczymy w dużej ilości wody. Gdy perełki zaczną stawać się przezroczyste i zwiększać swoją objętość – można je gotować. Perełki odcedzamy i wrzucamy do gotującej się wody lub mleka – ok. 500-700 ml. Gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie o małych oczkach, przepłukujemy w zimnej wodzie.

Jogurt mieszamy z kajmakiem i masłem orzechowym. Gdy masa będzie jednolita dodajemy tapiokę i mieszamy. Masę przekładamy do miseczek. Herbatniki i bezy kruszymy, wykładamy na wierzch masy jogurtowej. Dodajemy owoce. Podajemy uprzednio schłodzone, ok. 30 minut w lodówce.

1 porcja bez owoców ma ok. 280 kcal,
B – 8 g, T – 9 g, W – 42 g
WW – 4,1
WBT – 1,1
IG – 65
ŁG – 27

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Desery, Na słodko, Przepisy, Wegetariańskie
bez glutenu, bez pieczenia, deser, na zimno, tapioka

Post navigation

NEXT
Klopsiki w kokosowym curry
PREVIOUS
Jogurtowe babeczki z porzeczkami

10 thoughts on “Karmelowa tapioka”

  1. Ania pisze:
    12 sierpnia, 2019 o 9:04 am

    Wersja wegańska też jest spoko. Kajmak na kokosie, beza na aquafabie.
    Nie mam pojęcia, jak z kaloriami.
    Smacznego!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      12 sierpnia, 2019 o 9:20 am

      Jestem leniwa i bezy kupuję gotowe, w piekarni. Z aquafaby robiłam raz i nie wyszło, jakbym chciała, bo poskąpiłam cukru. A kajmaku na kokosie nie znam. Tzn, z mlekiem kokosowym wyszłoby równie bajecznie, jednak w sklepie wegańskiego nie widziałam jeszcze. Można za to zmiksować namoczone daktyle, zamiast kajmaku, albo syropu daltylowego użyć.

      Odpowiedz
  2. Justyna pisze:
    12 sierpnia, 2019 o 5:30 pm

    Smakowity pomysł na wykorzystanie tapioki :)

    Odpowiedz
  3. Pingback: Karmelowa tapioka | FlyB Kulinaria
  4. Ania pisze:
    26 sierpnia, 2019 o 9:48 am

    Tapiokę poznałam kilka lat temu, ale w zupełnie innej formie, bo jako mąkę. Wtedy jeszcze kupienie mąki z tapioki było trudne, a ja potrzebowałam, bo chciałam wypróbować przepis na afrykańskie ciasto bananowe, Niestety ciasto nie przypadło mi do gustu, a o tapioce zapomniałam. Dziękuję za przypomnienie, a do tego w zupełnie innej formie! :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      26 sierpnia, 2019 o 9:53 am

      Proszę bardzo!
      Ja też zaczynałam od mąki. Och, też się jej naszukałam. Ostatecznie preferuję ziemniaczaną, ale z tej kulek nie ma :D

      Odpowiedz
  5. gonicmarzenia pisze:
    26 sierpnia, 2019 o 4:20 pm

    Wygląda bardzo smakowicie!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      27 sierpnia, 2019 o 10:00 am

      Dziękuję <3 Tak też smakuje :)

      Odpowiedz
  6. Candy Pandas pisze:
    27 sierpnia, 2019 o 9:02 am

    Zdecydowanie za mało tej pyszności w pucharkach :D Cały wypełniony od razu poprosimy :D

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      27 sierpnia, 2019 o 10:01 am

      Dla Was dziewczyny to nie tylko po brzegi, ale od razu dwa i dwa w rezerwie, gdyby nadal było za mało :D

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.