Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Karmelowa tapioka

Karmelowa tapioka

12 sierpnia, 2019

Tapioka nie jest dość popularna. Niektórzy znają ją z puddingów, a niektórzy z bubbletea, a niektórzy wykorzystują mąkę z tapioki jako zamiennik popularnej skrobi ziemniaczanej.
Tapioka, neutralna w smaku, pozyskiwana jest z korzenia manioku. W sprzedaży dostać można ją w formie mąki i taką można wykorzystywać do przygotowywania kisieli, zagęszczania zup i sosów, a także do wypieków.
Z kuleczek małych lub dużych przygotować można różne desery. Uprzednio należy je jednak odpowiednio przygotować.

Ja tapiokę najpierw moczę w zimnej wodzie. Można zostawić na noc. Jednak jeśli nie planujecie przygotowania deseru dzień wcześniej, śmiało możecie moczyć przez ok. 1-2 godzin. Małe perełki można też gotować bez uprzedniego moczenia. Duże natomiast czasem są przetworzone i nie wymagają nie tylko moczenia, ale też dłuższego gotowania.

4 porcje:
4 łyżki tapioki, ok. 60 g
400 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła orzechowego, ok. 25 g
2 lekko czubate łyżki kajmaku, ok. 50 g
4 małe bezy, ok. 40 g
ok. 6-8 herbatników, ok. 30 g
owoce do dekoracji

Tapiokę moczymy w dużej ilości wody. Gdy perełki zaczną stawać się przezroczyste i zwiększać swoją objętość – można je gotować. Perełki odcedzamy i wrzucamy do gotującej się wody lub mleka – ok. 500-700 ml. Gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie o małych oczkach, przepłukujemy w zimnej wodzie.

Jogurt mieszamy z kajmakiem i masłem orzechowym. Gdy masa będzie jednolita dodajemy tapiokę i mieszamy. Masę przekładamy do miseczek. Herbatniki i bezy kruszymy, wykładamy na wierzch masy jogurtowej. Dodajemy owoce. Podajemy uprzednio schłodzone, ok. 30 minut w lodówce.

1 porcja bez owoców ma ok. 280 kcal,
B – 8 g, T – 9 g, W – 42 g
WW – 4,1
WBT – 1,1
IG – 65
ŁG – 27

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Desery, Na słodko, Przepisy, Wegetariańskie
bez glutenu, bez pieczenia, deser, na zimno, tapioka

Post navigation

NEXT
Klopsiki w kokosowym curry
PREVIOUS
Jogurtowe babeczki z porzeczkami

10 thoughts on “Karmelowa tapioka”

  1. Ania pisze:
    12 sierpnia, 2019 o 9:04 am

    Wersja wegańska też jest spoko. Kajmak na kokosie, beza na aquafabie.
    Nie mam pojęcia, jak z kaloriami.
    Smacznego!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      12 sierpnia, 2019 o 9:20 am

      Jestem leniwa i bezy kupuję gotowe, w piekarni. Z aquafaby robiłam raz i nie wyszło, jakbym chciała, bo poskąpiłam cukru. A kajmaku na kokosie nie znam. Tzn, z mlekiem kokosowym wyszłoby równie bajecznie, jednak w sklepie wegańskiego nie widziałam jeszcze. Można za to zmiksować namoczone daktyle, zamiast kajmaku, albo syropu daltylowego użyć.

      Odpowiedz
  2. Justyna pisze:
    12 sierpnia, 2019 o 5:30 pm

    Smakowity pomysł na wykorzystanie tapioki :)

    Odpowiedz
  3. Pingback: Karmelowa tapioka | FlyB Kulinaria
  4. Ania pisze:
    26 sierpnia, 2019 o 9:48 am

    Tapiokę poznałam kilka lat temu, ale w zupełnie innej formie, bo jako mąkę. Wtedy jeszcze kupienie mąki z tapioki było trudne, a ja potrzebowałam, bo chciałam wypróbować przepis na afrykańskie ciasto bananowe, Niestety ciasto nie przypadło mi do gustu, a o tapioce zapomniałam. Dziękuję za przypomnienie, a do tego w zupełnie innej formie! :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      26 sierpnia, 2019 o 9:53 am

      Proszę bardzo!
      Ja też zaczynałam od mąki. Och, też się jej naszukałam. Ostatecznie preferuję ziemniaczaną, ale z tej kulek nie ma :D

      Odpowiedz
  5. gonicmarzenia pisze:
    26 sierpnia, 2019 o 4:20 pm

    Wygląda bardzo smakowicie!

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      27 sierpnia, 2019 o 10:00 am

      Dziękuję <3 Tak też smakuje :)

      Odpowiedz
  6. Candy Pandas pisze:
    27 sierpnia, 2019 o 9:02 am

    Zdecydowanie za mało tej pyszności w pucharkach :D Cały wypełniony od razu poprosimy :D

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      27 sierpnia, 2019 o 10:01 am

      Dla Was dziewczyny to nie tylko po brzegi, ale od razu dwa i dwa w rezerwie, gdyby nadal było za mało :D

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.