
Kaszotto z kurkami i dynią
Kasza gryczana z kurkami i dynią to bardzo aromatyczne danie, które może stanowić dodatek do mięs lub samodzielne danie.
2 porcje:
100 g kaszy gryczanej
50 g kurek świeżych lub mrożonych
ok. 50-100 g dyni piżmowej lub słodkiego ziemniaka
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietany
2 łyżki oleju lub masła
sól, pieprz i garam masala do smaku
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy krótko. Seler kroimy w plasterki, dodajemy do cebulki. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w bardzo drobną kostkę. Usmażone grzyby przekładamy do miseczki, a na patelnię wykładamy drugą łyżkę masła i dynię. Smażymy do czasu, aż dynia będzie miękka. Dodajemy odłożone grzyby, kaszę i mleko kokosowe. Mieszamy i zostawiamy na patelni pod przykryciem na ok. 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy posypane parmezanem.