
Kefirowe babeczki cytrynowe
Na szybkie przedpołudnie i wolne popołudnie. Na szybko i na lenia. Pyszne muffiny pachnące cytryną.
12 sztuk
250 g mąki (ja zrobiłam miks kokosowej – 100 g, lnianej – 50 g, ryżowej – 50 g i kukurydzianej – 50 g)
100 g ksylitolu
30 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g masła
1 jajko
300 ml kefiru lub maślanki
2 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy
Łączymy ze sobą suche składniki. Masło roztapiamy, mieszamy z jajkiem i kefirem lub maślanką. Łączymy suche i mokre składniki. Jeśli będzie potrzeba dolewamy trochę maślanki lub kefiru.
Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C.
Babeczki można udekorować bitą śmietaną lub kremem mascarpone (mascarpone ucieramy z ksylitolem i odrobiną soku z cytryny).
1 porcja ma ok. 176 kcal
B: 5 g
T: 8 g
W: 24 g