
Kipi kasza, kipi groch, czyli pomysł na obiad w jednym garnku
Szybkie i smaczne jednogarnkowe danie. Cieszy nie tylko smakiem, ale kolorami, których często brakuje na talerzu w jesienne i zimowe dni.
4 porcje
Składniki
- 100 g kasza bulgur ugotowana
- 100 g pieczarki
- 3 szt papryka każda w innym kolorze
- 2 szt seler łodygi
- 150 g kukurydza konserwowa
- 100 g fasola czerwona może być gotowana lub konserwowa
- 100 g groszek zielony mrożony
- 1 łyżka olej kokosowy
opcjonalnie
- 1 kieliszek białe wino
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy do miękkości. Pieczarki, seler i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę i pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy seler, groszek i warzywa konserwowe. Dusimy mieszając przez ok. 5 minut.
Warzywa dodajemy do garnka z ugotowaną (i odcedzoną jeśli trzeba) kaszą, dolewamy kieliszek wina i dusimy dokładnie mieszając, aż wino odparuje.
