
Kisiel. Prawdziwa słodka chwila z prawdziwym owocowym kubkiem.
Bardzo łatwo kupić kisiel, który bez problemu i szybko zrobimy w kubku. Cóż za ułatwienie. Przecież taki kisiel nie ma zbyt wielu kalorii, prawie jak zdrowa przekąska. Prawie w tym przypadku jest dalekie od prawdy.
Oczywiście taki kisiel nie zawiera tłuszczu i ma ok. 120 kcal na porcję. W składzie jednak na pierwszym miejscu ma cukier (ok. 20 g na porcję). Potem w zależności od rodzaju i producenta syrop glikozowy i/lub fruktozowy, skrobię modyfikowaną, aromaty i barwniki – nie zawsze naturalne oraz niewielkie ilości suszonych owoców, a nawet sól.
Mój kisiel ma w składzie jabłka i tapiokę. Ewentualnie cynamon. Ma ok. 110 kcal, 3 g błonnika i 17 g cukru pochodzącego w 100% z owoców.
Przepis na jabłkowy kisiel z musu jabłkowego:
500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. W razie potrzeby dodajemy wody. Możemy dodać też cynamon. Gdy jabłka zmiękną zdejmujemy garnek z ognia. Miksujemy owoce, dodajemy 2-3 łyżki tapioki (lub innej skrobi, np. ziemniaczanej) i energicznie mieszamy. I gotowe. Z podanej ilości wychodzą ok. 3 porcje kisielu.
Taki kisiel można wykonać z innych owoców, także wekowanych.