
Klopsiki duszone z kalafiorem
Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie.
2 porcje:
600 g kalafiora
300 g drobiowego mięsa mielonego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno.
Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso. Następnie dodajmy kalafiora i mieszamy całość. Zmniejszamy temperaturę, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
Podajemy z natką pietruszki. Można także posypać parmezanem.
Porcja ma ok. 340 kcal,
B – 34 g, T – 11 g, W – 24 g
WW – 1,5
WBT – 2,4
IG – 24
ŁG – 2