
Klopsiki ziołowe
z chlebkiem pita
Jeśli pamięć mnie nie myli, jest to przepis Jamiego Oliviera. Wydaje mi się, że wypatrzyłam go w jednym z jego programów kulinarnych. Nie podam Wam jego przepisu, ponieważ go nie pamiętam, ale podzielę się tym, co u mnie znalazło się na talerzu dzięki jego inspiracji.
Składniki na 2 duże porcje lub 3 małe
Chlebek pita:
4 łyżki mąki orkiszowej
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki umieszczamy w misce, mieszamy szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Z gęstej masy formujemy placki. Smażymy na suchej patelni, z obu stron.
Klopsiki:
200 g drobiowego mięsa mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
ząbek czosnku
400 g pomidorów w puszce
1 kulka mozzarelli (125 g)
Oliwę, czosnek, natkę i pestki miksujemy. Pesto mieszamy z mięsem, doprawiamy solą. Formujemy małe kotleciki. Mozzarellę kroimy w plasterki.
Na patelni podgrzewamy pomidory. Dodajemy klopsiki i dusimy ok. 5 minut. Delikatnie przewracamy klopsiki na drugą stronę, na każdym wykładamy plasterek mozzarelli i dusimy kolejne 10 minut.
1 porcja (duża/mała) ma ok. 613/427 kcal
B – 44/31 g, T – 30/21 g, W – 43/30 g
WW – 3,6/2,5
WBT – 4,4/3,1
IG – 51
ŁG – 16/11
1 porcja (duża/mała) chlebka ma ok. 176/117 kcal
B – 7/4 g, T – 7/4 g, W – 24/16 g
WW – 2,1/1,4
WBT – 0,9/0,6
IG – 60
ŁG – 13/8
1 porcja (duża/mała) klopsów ma ok. 440/309 kcal
B – 38/27 g, T – 23/16 g, W – 19/13 g
WW – 1,5/1,1
WBT – 3,6/2,5
IG – 32
ŁG – 3/2
One thought on “Klopsiki ziołowe”