
Klopsy z cukinią, kuskusem i parmezanem
w sosie pomidorowym
4 porcje:
100 g drobnego kuskusu
500 g mielonego mięsa z piersi indyka
1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała)
1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini)
50 g parmezanu
40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru
ser mozzarella do posypania
Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Parmezan trzemy drobno.
Mięso doprawiamy solą, mieloną kolendrą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy cukinię, ser i kaszę. Z masy formujemy kule. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Podlewamy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzrellą. Zapiekamy w 180 st.C przez ok. 40-45 minut.
Porcja ma ok. 330 kcal,
B – 33 g, T – 6 g, W – 31 g,
WW – 2,8
WBT – 1,9
IG – 57
ŁG – 13