
Klopsy z kaszą
4 porcje:
500 g mięsa mielonego z piersi indyka
200 g kaszy kuskus
50 sera parmezan, tartego drobno
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry
1 łyżeczka tymianku
400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w kawałkach
Kaszę mieszamy z solą i pieprzem. Zalewamy ją wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Gdy kasza nasiąknie i lekko ostygnie dodajemy ją do mięsa. Dodajemy pieprz i parmezan. Mieszamy dokładnie.
Sos pomidorowy mieszamy z tymiankiem, podgrzewamy na głębokiej patelni.
Z mięsa lepimy większe kulki, które wykładamy na sos pomidorowy. Zmniejszamy temperaturę gotowania, przykrywamy patelnię i dusimy przez ok. 15-20 minut.
Dodatkowo można posypać wierzch parmezanem i ziołami.