
Klopsy z makaronem soba
Pomysł na szybkie klopsy w sosie pomidorowym, z ciecierzycą i makaronem soba.
2 duże porcje (3 małe):
150 g makaronu soba
300 g drobiowego mięsa mielonego
200 g ciecierzycy konserwowej
400 g pomidorów krojonych z puszki lub przecieru pomidorowego
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki płatków gryczanych lub mąki gryczanej
przyprawy: sól, kolendra mielona, kumin
Makaron gotujemy. Mięso doprawiamy, mieszamy z płatkami. Formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Seler kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Zalewamy pomidorami i przykrywamy, aby mięso się zagotowało. Doprawiamy do smaku, dodajemy odcedzoną ciecierzycę i dusimy ok. 5 minut, aby cieciorka się zagrzała. Podajemy z makaronem.
Duża porcja* ma ok. 670 kcal
B: 50 g
T: 13 g
W: 84 g
*na talerzu pokazana jest mała
3 thoughts on “Klopsy z makaronem soba”
ale smakowicie wygląda :))
Dziękuję :) staram się ;)