
Kluski z brokułem i szpinakiem
200 g ziemniaków
200 g brokuła
100 g mąki gryczanej
garść szpinaku
ząbek czosnku
jajko
Ziemniaki i brokuły gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nie używamy blendera, ponieważ masa zrobi się bardzo rzadka i trudno z niej będzie ulepić kluski.
Szpinak, jeśli używamy świeżego – siekamy na drobno, a jeśli mrożony to rozmrażamy dodajemy bezpośrednio.
Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy ciasto.
Z gotowego ciasta formujemy kulki niewiele większe od orzecha włoskiego i gotujemy w wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, zbieramy łyżką cedzakową.
Podajemy jako dodatek do mięsa i/lub polewamy sosem.