
Kluski z dyni i batata
Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać!
Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C.
Kluski:
250 g batatów
250 g dyni
1 jajko (opcjonalnie)
mąka z ciecierzycy
Ostudzoną dynię i batata miksujemy na puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut.
Sos:
1,5 szklanki passaty lub pokrojonych drobno pomidorów
1 mały bakłażan
1 ząbek czosnku
Ostudzonego batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory podgrzewamy w rondelku, dodajemy czosnek i bakłażana. Doprawiamy solą, dusimy przez kilka minut. Można zmiksować na gładszy sos.