
Knedle z owocami
4 porcje:
400 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
100 g twarogu mielonego
1 żółtko
Owoce dowolne, miękkie, jeśli z pestką – wydrylowane: brzoskwinie, śliwki, truskawki, morele.
Ostudzone ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy, bo wtedy zrobi się z nich wodnista papka. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy placek. Na środek wykładamy owoce, a następnie zagniatamy, jak pierożek i formujemy kulkę.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy knedle wypłyną, gotujemy je 2-3 minuty, a panteonie wybieramy łyżką cedzakową.
Smak mojego dzieciństwa to kwaśna śmietana z cukrem, ale jogurt grecki z miodem i ekstraktem waniliowym też dał radę.
One thought on “Knedle z owocami”
Pychotka! U mnie najczęściej są z truskawkami :)