
Kokosanka z malinami
Przepis na to ciasto znajdziecie w wydaniu specjalnym miesięcznika Kuchnia, „Z każdej mąki” (1/2017). Zmodyfikowałam listę składników, by pasowała do mojej kuchni ;)
Ciasto upiekłam dla wyjątkowej osoby, Patrycji. Patrycja to królowa stepu. Nawet ja, istne antytalencie z totalnym brakiem synchronizacji kończyn górnych i dolnych, latałam nad stepem w rytm muzyki. Lekko nie było, ale zawsze było głośno, wesoło i… polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny.

Kokosanka z malinami
Ingredients
- 130 g mąka kokosowa
- 75 g mąka ryżowa
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 60 g erytrol lub inne słodziwo
- 70 g wiórki kokosowe
- 500 ml mleko kokosowe płynne
- 3 szt jajka duże (L)
- 2 łyżka olej kokosowy roztopiony
- 1 szklanka maliny mrożone lub świeże
Instructions
- Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy. Dodajemy maliny i mieszamy delikatnie.
- Masę przekładamy do formy o średnicy 25-30 cm, pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka)