
Kokosowe niebo
Babeczki, muffiny… kokosowe z białą czekoladą. Może nie bardzo dietetyczne, ale warte każdego kęsa. kokosowy raj, kokosowe niebo. Delikatne, soczyste, puszyste.
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g erytrolu
140 g wiórków kokosowych
120 g masła
180 ml mleczka kokosowego (stała część i woda, w temp. pokojowej)
3 białka jaja
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
Krem:
50 g masła
100 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
150 twarożku (np. Almette)
50 g jogurtu kremowego
Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
Krem: masło ucieramy z twarożkiem i jogurtem. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku (można dodać 2-3 łyżki mleka kokosowego) lub w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do twarożku. Dodajemy wiórki. Ucieramy na jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy masę na upieczone babeczki.
Babeczek wyszło mi 16, każda ok. 300 kcal
B: 6 g
T: 22 g
W: 22 g