Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Kolorowy hummus

Kolorowy hummus

29 grudnia, 2019

Prosty pomysł na hummus w różnych smakach. Ale i kolorach, które wprowadzą odrobinę radości nie tylko dla podniebienia. Skusicie się na buraczkowy, czy może jednak jarmuż z roszponką? A może z pomidorami? Każdy jest przepyszny!

Hummus podstawowy
400 g soczewicy konserwowej lub 200 g namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie
*** wody po ciecierzycy nie wylewaj, przyda się jeszcze
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki zataru
1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
1 ząbek czosnku
4 łyżki tahini (ok. 50 g)
*** tahini możesz przygotować samodzielnie. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni; gdy lekko się zarumienią, pozostaw do ostygnięcia; przy użyciu młynka do kawy zmiel ziarna drobno; jeśli nie puszczą oleju, dolej kilka kropel oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
*** jeśli masz melakser o dużej mocy, to możesz zamiast tahini, dodać sezam

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem lub miksujemy używając melaksera. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewaj wody małymi porcjami.

Jeśli posiadasz Thermomix – obroty 8 przez 30 sekund. Następnie zgarnij masę kopystką i miksuj jeszcze raz – obroty 6 przez 30 sekund.

Hummus podziel na 3 lub 4 części. Do każdej dodaj inne składniki.


Buraczkowy – 1/2 większego buraka lub 2 małe (z botwiny) zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu obież, skórka zejdzie sama. Dodajemy do części hummusu i jeszcze raz miksujemy.

Jarmużowy – 2 solidne garści jarmużu bez twardych łodyżek, same liście, 1 garść roszponki (może być też szpinak z rukolą). Dodajemy do części hummusu i miksujemy jeszcze raz.

Pomidorowy – 3-4 suszone pomidory. Jeśli używasz pomidorów z zalewy, do odcedź je uprzednio. Dodajemy do części hummusu i miksujemy ponownie.

Pozostałą część możesz wykorzystać bez dodatków lub dodać inne, np. pieczoną dynię lub batata. Ja dodałam jedynie oliwę z pestek dyni.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Kolacja, Pasty kanapkowe, Przekąski, Przepisy, Śniadaniownia, Wegańskie, Wegetariańskie
bez gotowania, ciecierzyca, dip, hummus, kolacja, na zimno, pasta, przekąska, śniadanie, wegańskie

Post navigation

NEXT
Wegański sos a’la bolognese
PREVIOUS
Sałatka z pieczonych buraków i gruszki

3 thoughts on “Kolorowy hummus”

  1. yerba mate pisze:
    29 grudnia, 2019 o 9:24 am

    No, zdjęcia pierwsza klasa! :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      29 grudnia, 2019 o 4:20 pm

      Wielka dla mnie radość słyszeć taki komplement. Dziękuję!

      Odpowiedz
  2. Ewa pisze:
    3 stycznia, 2020 o 7:40 pm

    Z soczewicy jeszcze nie robiłam tylko z cieciorki, ale chętnie spróbuje :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.