
Komosa ryżowa z pieczarkami
To bardzo proste danie, jednak w swej prostocie właśnie kryje smak i uczucie sytości po posiłku. Komosa ryżowa jest świetnym źródłem białka, więc jest to też dobra opcja dla osób, które chcą ograniczać mięso w diecie.
100 g komosy ryżowej
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez ok. 7 minut. Po tym czasie odcedzamy i zostawiamy na później.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem i 5 minut bez, odparowując nadmiar wody. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy, mieszamy.
Do pieczarek dodajemy komosę, mieszamy, podajemy od razu.
3 thoughts on “Komosa ryżowa z pieczarkami”
Ale smakowite!
Właśnie się robi ☺️
Smacznego!