
Konopne babeczki
z cząbrem i kminem
Mąka konopna nie jest powszechnie stosowana, jednak warto po nią sięgać – jako dodatek do chlebów, tart, czy takich właśnie wytrawnych wypieków.
Mąka konopna jest bezglutenowa i zawiera bardzo dobry profil aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy E i B, czyli jest bardzo odżywcza :) Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Najlepiej używać jej jako dodatek 10-15% zwykłej mąki. Wtedy mamy pewność, że nie zmieni istotnie właściwości ciasta.
250 g mąki orkiszowej
50 g mąki konopnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajko
40 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki soli
100 g tartego parmezanu
12 plastrów szynki długo dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka)
Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawy oraz 2/3 sera i mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki, a następnie dodajemy do suchych. Mieszamy krótko, gdy masa będzie jednolita odstawiamy, aby trochę związała.
Foremki na babeczki wykładamy szynką – plaster na babeczkę. Do przygotowanych foremek przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia posypujemy pozostałą częścią sera. Po upieczeniu zostawiamy babeczki by lekko ostygły, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
1 babeczka ma ok. 192 kcal,
B – 12 g, T – 9 g, W – 17 g
WW – 1,3
WBT – 1,3
IG – 30
ŁG – 0