
Kotlety mielone z buraczkami
Mielone z buraczkami. Dwa w jednym.
1 większy burak, ok. 150 g
3 większe ziemniaki, ok. 300 g
180 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
2 jajka
pieprz i sól
Buraka i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z masy lepimy luźne kulki, które układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 20 minut.
Podałam na sałacie z dodatkiem sosu jogurtowego z awokado. Dobrze smakują także z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i curry.
One thought on “Kotlety mielone z buraczkami”