
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka
Proste w przygotowaniu pieczone placki. Do podania jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Ja podałam z fasolką szparagową i mizerią z ogórków gruntowych. Smakowało wybornie!

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka
Ingredients
- 1 pęczek botwina lub 1-2 buraki
- 1 szklanka kasza jaglana
- 1-2 szt jajko
- 1/2 szt cebula
- 1 łyżeczka olej kokosowy
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona
Instructions
- Kaszę gotujemy w wodzie, w stosunku 1:1. przez ok. 25 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Bulwę botwiny kroimy w w drobną kostkę lub ucieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dusimy przez ok. 5 minut i dodajemy pokrojone łodygi botwiny (bez zielonych liści). Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy podgotowaną kaszę i jajko. Wyrabiamy masę, jeśli będzie za sucha dodajemy drugie jajko. Masa powinna być rzadka, ale dać się uformować w rękach. Formujemy placki w ręce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C