
Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej
Kurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i na kolację. Wyszły rewelacyjnie. Dodatek garam masala sprawdził się wręcz idealnie. Polecam z całego sera, na zdrowie :)
Placki, ok. 8-9 sztuk
2-3 łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej
ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
przyprawy: sól, garam masala
olej kokosowy do smażenia
Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała.
W dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym, na średnim ogniu, z dwóch stron.
Koltety nie powinny się zbytnio rozpadać. Formując je należy dokładnie ścisnąć.
Kurczak w sosie pomidorowym, 3 porcje:
500 g fileta z piersi kurczaka
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 papryczka chilli
przyprawy: majeranek, sól
Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, ok. 1/4 szklanki. Papryczkę siekamy. Koncentrat i papryczkę dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
