Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Krakersowo

Krakersowo

21 marca, 2016

Chrupania przed telewizorem nie polecam. Jednak czasem jest okazja, że pochrupać warto, np. z przyjaciółmi przy stole. Zamiast wybierać kupne krakersy, paluszki i (nie daj losie) chipsy, pełne chemicznych dodatków i tłuszczu polecam spędzić chwilę w kuchni i przygotować pyszne krakersy samemu. Są równie kaloryczne, jak ich kupni odpowiednicy, jednak każda z tych kalorii jest pełna zdrowych witamin i minerałów. Bo przecież nie tylko o kalorie chodzi, ale o nasze zdrowie!

Przedstawiam Wam dwie wersje słonych krakersów i jedną krakersów słodkich, owocowych. Smakujcie, na zdrowie :)

Krakersy owocowe

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki pestki słonecznika
  • 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatki owsiane
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 3 łyżki sezam
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo
  • 200 ml woda
  • opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji

Instructions
 

  • Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości.
  • Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować.
  • Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

 

Krakersy sezamowe

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 6 łyżek sezam
  • 5 łyżek pestki słonecznika
  • 5 łyżek pestki dyni
  • 3 łyżki siemię lniane mielone
  • 1 łyżka nasiona siemienia lnianego
  • 30 ml olej rzepakowy
  • 100 g mąka gryczana
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 1 łyżeczka sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto.
  • Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C.

 

Krakersy wieloziarniste

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki pestki słonecznika
  • 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatki orkiszowe
  • 1/2 szklanki mąka gryczana
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 3 łyżki sezam
  • 1 łyżeczka kminek
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki kolendra mielona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę.
  • Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy
krakersy, przekąska

Post navigation

NEXT
Kurczak z ryżem? Niekoniecznie.
PREVIOUS
Krakersy owocowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.