
Krakersowo
Chrupania przed telewizorem nie polecam. Jednak czasem jest okazja, że pochrupać warto, np. z przyjaciółmi przy stole. Zamiast wybierać kupne krakersy, paluszki i (nie daj losie) chipsy, pełne chemicznych dodatków i tłuszczu polecam spędzić chwilę w kuchni i przygotować pyszne krakersy samemu. Są równie kaloryczne, jak ich kupni odpowiednicy, jednak każda z tych kalorii jest pełna zdrowych witamin i minerałów. Bo przecież nie tylko o kalorie chodzi, ale o nasze zdrowie!
Przedstawiam Wam dwie wersje słonych krakersów i jedną krakersów słodkich, owocowych. Smakujcie, na zdrowie :)

Krakersy owocowe
Ingredients
- 1/2 szklanki pestki słonecznika
- 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatki owsiane
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 3 łyżki sezam
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo
- 200 ml woda
- opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji
Instructions
- Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości.
- Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować.
- Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

Krakersy sezamowe
Ingredients
- 6 łyżek sezam
- 5 łyżek pestki słonecznika
- 5 łyżek pestki dyni
- 3 łyżki siemię lniane mielone
- 1 łyżka nasiona siemienia lnianego
- 30 ml olej rzepakowy
- 100 g mąka gryczana
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżeczka sól
- 200 ml woda
Instructions
- Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto.
- Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C.

Krakersy wieloziarniste
Ingredients
- 1/2 szklanki pestki słonecznika
- 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatki orkiszowe
- 1/2 szklanki mąka gryczana
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 3 łyżki sezam
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki kolendra mielona
- 1/2 łyżeczki sól
- 200 ml woda
Instructions
- Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę.
- Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować.
- Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.