Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Krakersowo

Krakersowo

21 marca, 2016

Chrupania przed telewizorem nie polecam. Jednak czasem jest okazja, że pochrupać warto, np. z przyjaciółmi przy stole. Zamiast wybierać kupne krakersy, paluszki i (nie daj losie) chipsy, pełne chemicznych dodatków i tłuszczu polecam spędzić chwilę w kuchni i przygotować pyszne krakersy samemu. Są równie kaloryczne, jak ich kupni odpowiednicy, jednak każda z tych kalorii jest pełna zdrowych witamin i minerałów. Bo przecież nie tylko o kalorie chodzi, ale o nasze zdrowie!

Przedstawiam Wam dwie wersje słonych krakersów i jedną krakersów słodkich, owocowych. Smakujcie, na zdrowie :)

Krakersy owocowe

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki pestki słonecznika
  • 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatki owsiane
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 3 łyżki sezam
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo
  • 200 ml woda
  • opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji

Instructions
 

  • Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości.
  • Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować.
  • Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

 

Krakersy sezamowe

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 6 łyżek sezam
  • 5 łyżek pestki słonecznika
  • 5 łyżek pestki dyni
  • 3 łyżki siemię lniane mielone
  • 1 łyżka nasiona siemienia lnianego
  • 30 ml olej rzepakowy
  • 100 g mąka gryczana
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 1 łyżeczka sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto.
  • Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C.

 

Krakersy wieloziarniste

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki pestki słonecznika
  • 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatki orkiszowe
  • 1/2 szklanki mąka gryczana
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 3 łyżki sezam
  • 1 łyżeczka kminek
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki kolendra mielona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę.
  • Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy
krakersy, przekąska

Post navigation

NEXT
Kurczak z ryżem? Niekoniecznie.
PREVIOUS
Krakersy owocowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.