
Krem z dyni i ciecierzycy
2 porcje:
500 g dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
500 ml wody
1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 garam masala
240 g ciecierzycy
100 g mleka kokosowego
Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać dynię oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe.
Zupę można podać z „wkładką”. U mnie to polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i musztardzie. Polędwiczkę kroję w plastry i ugniatam dłonią. Smaruję musztardą i polewa sosem sojowym. Odstawiam na trochę – gdy mam czas, leży w marynacie nawet całą noc. Jeśli nie – leży tyle, ile może. Czasem kilka minut ;) Na rozgrzaną patelnię wylewam niewielką ilość oleju, dodaję sos sojowy i mięso. Smażę krótko z dwóch stron uważając, aby sos za mocno się nie przypalił.
Porcja ma ok. 410 kcal,
B – 12 g, T – 19 g, W – 53 g
WW – 4,9
WBT – 2,3 g
IG – 50
ŁG – 24
5 thoughts on “Krem z dyni i ciecierzycy”
kocham takie połączenia!
Jak dla mnie zupa dyniowa musi być jesienią
Obowiązkowa zupa na jesień
Super napisane. Chcę wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów :) Po prostu super. Będę częściej zaglądał.
Bardzo mi miło! Oczywiście, czuj się jak u siebie, częstuj czym zechcesz.