
Krem z dyni i soczewicy z mlekiem kokosowym
Klasyka zupy dyniowej. Krem z dyni. Z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego staje się treściwym posiłkiem. Aromatyczna, sycąca, przepyszna.
1 mała dynia, ok. 700 g
2 ząbki czosnku
1 szalotka
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
50 g czerwonej soczewicy
20 g kaszy jaglanej
1 łyżka oleju rzepakowego
Olej rozgrzewamy w garnku. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy do smaku, dolewamy mleka kokosowego. Gdy dynia i soczewica zmiękną, miksujemy zupę na krem.
Wychodzą 3 porcje zupy, każda ok. 240 kcal, b/t/w – 9/9/34
One thought on “Krem z dyni i soczewicy z mlekiem kokosowym”