
Krem z gruszki i pietruszki
Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się na obiad i kolację. Częstujcie się, na zdrowie!
300 g gruszek, ok 2 średniej wielkości
200 g pietruszki, ok. 1 duży korzeń
1/3-1/2 ostrej papryczki, lub dowolnie więcej/mniej, zależnie od preferencji ]:>
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Gruszki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w ok. 500 ml wody. Można wlać 300 ml i w razie konieczności dolewać, po zmiksowaniu, uzyskując taką konsystencję, jaką lubimy najbardziej. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy papryczkę, olej i przyprawy. Gdy pietruszka zmięknie, miksujemy całość na gładki krem.
Smacznego!