
Krem z kalafiora i ciecierzycy
z klopsikami
4 porcje:
Zupa:
750 g kalafiora, jedna średnia sztuka
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
600 ml wody
1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
240 g ciecierzycy, z puszki, wraz z zalewą
100 g mleka kokosowego
Klopsiki:
400 g mięsa mielonego z kurczaka
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe.
Cebulę posiekać z czosnkiem. Wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Uformować kuleczki.
W garnku zagotować ok. litr wody. Puplpeciki wrzucać na wrzątek, gotować ok. 5-7 minut. Następnie przełożyć do zupy. Podawać.
Klopski można też usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
Porcja ma ok. 270 kcal,
B – 16 g, T – 16 g, W – 19 g
WW – 1,3
WBT – 2,1
IG – 52
ŁG – 6