
Krem z kalafiora z parmezanem
4 porcje:
650-750 g kalafiora, jedna średnia sztuka
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
600 ml wody
1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100 g parmezanu
50 g mleka kokosowego
Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe i dodać parmezan. Wymieszać.
Porcja ma ok. 370 kcal,
B – 27 g, T – 13 g, W – 36 g
WW – 3,0
WBT – 2,2
IG – 35
ŁG – 12