
Krem z pieczonej papryki
500 g papryki czerwonej
250 g ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka soli
szczypta chilli
mozzarella do podania
Paprykę przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy na blachę do pieczenia. Dodajemy obrane ziemniaki, podzielone na mniejsze części, w zależności od wielkości całego ziemniaka – na połówki, ćwiartki lub dużą kostkę. Pieczemy lub grillujemy ok. 40 minut, Po upieczeniu papryki zostaje płyn, który należy zlać do garnka. Dodajemy ziemniaki. Papryki obieramy i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, olej i miksujemy na względnie gładką masę – w zależności od preferencji.
Jeśli nie dodajecie papryki od razu po upieczeniu, po miksowaniu zupę zagotujcie krótko.
Zupę podajemy z mozzarellą porwaną na kawałki.