
Kruche ciasteczka z powidłami
Samodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego.
Składniki w temperaturze pokojowej
ciasto:
550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną)
180 g słodziwa (użyłam erytrolu)
pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
3 ugotowane żółtka
2 jajka
sok z 1 cytryny
200 g masła
150 g powideł śliwkowych lub innych, wedle uznania
1 jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem
opcjonalnie: 30 g kakao
Składniki na ciasto wyrabiamy kruche ciasto. Staramy się ciasto wyrobić szybko, by nie zagrzało się od naszych dłoni. Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy z niego okrągłe ciastka, a w połowie z nich – mniejsze kształty.
Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do zrumienienia (ok. 20 minut). Po ostudzeniu smarujemy ciasteczka marmoladą i składamy po dwa, biorąc jedno ciastko pełne, a jedno z wykrojonym środkiem.