
Kruche pierniczki
Pomysł na pierniczki bezglutenowe. Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne.
220 g mąki owsianej
100 g mąki gryczanej
140 g miodu
100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika – mieszanki bez dodatku cukru i mąki lub samodzielnie wykonanej (przepis poniżej)
Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, dłonią formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. C.
Przyprawę do piernika łatwo zrobić samodzielnie. Bardzo często kupne mieszanki zawierają cukier i/lub mąkę. Zupełnie niepotrzebnie. Wystarczą następujące mielone przyprawy:
cynamon – 2 łyżeczki
imbir – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 0,5-1 łyżeczka
gożdziki – 0,5-1 łyżeczka
anyż gwiaździsty – 0,5 łyżeczki
kardamon 0,5 łyżeczki
ziele angielskie – 0,25 łyżeczki
kolendra – 0,25 łyżeczki
pieprz biały – mniej niż 0,25 łyżeczki
Wszystko zależy od preferencji smakowych. Ja nie lubię wyraźnego smaku goździków, ale lubię kolendrę. Warto trochę spróbować, albo wąchać.