
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się w nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie osób borykających się z trądzikiem, a także kobiet w okresie menopauzy lub niedoboru estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. U mężczyzn z niedoborem estrogenów efekt jest odwroty – jeszcze bardziej się obniżają.
Tymczasem przejdźmy do sedna. Ciacho! Jeszcze niedawno obgryzałam dzieciom kruszonkę i zastanawiałam się, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :)
Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem
Ingredients
- 500 g mąka
- 200 g erytrol lub inne słodziwo
- 200 g masło klarowane
- 2 szt jajko
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana lub tapioka
- 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo
- 2-3 szt rabarbar
Instructions
- Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką erytrolu i skrobi. Odstawiamy.
- Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Ugniatamy ciasto, wyrabiamy do czasu, aż przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
- Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy lub kruszymy w dłoniach i przysypujemy warstwę rabarbaru.
- Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut.
2 thoughts on “Kruszonkowe ciasto z rabarbarem”
Ile kruszonki! Mniam:)
Bo kruszonka powinna być z ciastem. Ostatecznie. Ciasto z kruszonką to nieporozumienie :)