
Kurczak chilli z marchewkowym ryżem i czarną soczewicą
Połączenie zdawałoby się różnych kuchni i smaków. Nic bardziej mylnego. To połączenie bardzo smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku.
2 porcje:
80 g ryżu brązowego
40 g soczewicy czarnej
1 średnia marchewka
sok z pół limonki
1 duża pierś kurczaka
1 papryczka chilli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 żółtej papryki
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oleju kokosowego
Ryż mieszamy z soczewicą, zalewamy wodą tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego.
Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno, smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki i sól do smaku. Dolewamy trochę wody (ok. 50-100 ml), mieszamy, dusimy przez ok. 10 minut.
Smacznego!