
Kurczak w sosie cytrynowym
4 porcje:
400-500 g mięsa z piersi kurczaka
1 szklanka mleka lub napoju ryżowego
1 lekko czubata łyżka mąki jasnej pszennej lub orkiszowej
1 cytryna
2 małe szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz ziołowy do smaku
Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy na oleju, po 2 minuty z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.
Cytrynę parzymy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
Na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną szalotkę. Smażymy krótko, aż cebula się zeszkli. Dolewamy połowę mleka.
W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę. Dolewamy na patelnię i mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Taki sos będzie również dobrze pasował do ryby.