
Kurczak w zielonym curry z bakłażanem
Danie z wyglądu niepozorne. Szare, bure, nieciekawe. Niech Was nie zwiedzie wygląd talerza. Danie powala na kolana. Im więcej curry, tym mniej w przenośni.
2 porcje:
1 mniejszy bakłażan
ok. 150 g pieczarek
1/2 puszki ciecierzycy
2 łyżeczki zielonej pasty curry
ok. 100 ml mleka kokosowego (stała część i woda)
ok. 100 g papai (u mnie z puszki, bez zalewy)
130 g makaronu ryżowego
Kurczaka pokroić w wąskie paski, bakłażana w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki/ósemki. Rozgrzać dużą patelnię lub woka. Dodać mleko kokosowe (stała część i woda), rozpuścić pastę curry. Podsmażyć mięso, a następnie dodać odcedzoną ciecierzycę i pieczarki. Dusić do czasu, aż pieczarki zmiękną. Dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut, na krótko przed końcem dodać kawałki papai (jeśli surowa, dodać razem z bakłażanem). Podawać z ugotowanym makaronem.
Porcja ma ok. 568 kcal
B: 35 g
T: 13 g
W: 78 g