
Kuskus z wołowiną
Kuskus. Ni to kasza, ni makaron. Pochodzi z Afryki, pojawia się w kuchni dalekowschodniej. Kuskus w kuchni izraelskiej popularny stał się dopiero w połowie XX wieku. Ptitim , czyli kuskus izraelski ma znacznie większe kuleczki. Palestyńska odmiana kuskus, o jeszcze większych kuleczkach nazywa się maftoul . Kuskus libański również jest większy od izraelskiego, jednak jego nazwa – Mograbieh dosłownie oznacza „z północnej Afryki”.
Kuskus ugotowany z dodatkiem kurkumy. Podany z mielonym mięsem wołowym duszonym w pomidorach i obficie doprawionym mieloną kolendrą, papryką słodką i kuminem.
2 porcje:
200 g kuskus
400 g mielonej wołowiny
1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
łyżka siekanej natki pietruszki
Kuskus gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy. Na 1 część kaszy potrzeba 1,5 części wody.
Wołowinę podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Jeśli jest bardzo tłusta, gdy tłuszcz się wytopi, można go odlać lub odjąć przy pomocy łyżki. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy krótko, ok. 5 minut.
Do mięsa dodajemy kuskus oraz natkę, mieszamy.
One thought on “Kuskus z wołowiną”