Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Kutia babci, wersja wnuczki

Kutia babci, wersja wnuczki

23 grudnia, 2016

W domu mojej babci na wigilijnym stole zawsze stała kutia. Pyszna, słodka, makowo-migdałowa pszenica. Gdy babci zabrakło, zabrakło też przepisu. Kutia już nigdy nie była taka sama. Moja też nie jest, ale przywołała smak dzieciństwa i wspomnienie świąt, które naprawdę miały wymiar Bożego Narodzenia. Nie biegania ze sklepu do sklepu, jedzenia ponad miarę i świątecznych porządków. Świąt, które miały zapach świerku, cynamonu i mandarynek. Oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, czekania, aż wszyscy skończą wieczerzę, by wspólnie kolędować przy muzyce babcinych skrzypiec i oczekiwanie na to, co Gwiazdor schował pod choinkę.
Dziś jestem dorosła. Święta nie mają zapachu. Nie obchodzę świąt, choć zasiadam przy wigilijnym stole w domu mamy mojej lub mojego męża. Nie tęsknię za świętami mojego dzieciństwa. Bardzo tęsknię za babcią. I za kutią. Oto ona. Inna, a jednak ma tamten smak i zapach.

porcja dla 4-6 osób
200 g ziaren orkiszu
200 g mleczka kokosowego (śmietanka i woda)
160 g mielonego maku (lub namoczonego we wrzątku i zmielonego 2x)
50 g mielonego cukru kokosowego
50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu
4 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
30 g płatków migdałów
30 g żurawiny suszonej
20 g orzechów włoskich
1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast)

Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie.
Rodzynki, mak i orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia. Odcedzamy na gęstym sicie.
W garnuszku podgrzewamy delikatnie mleczko  kokosowe i cukier, erytrol i miód i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Można podawać od razu, jednak na drugi dzień, gdy składniki przenikną się smakuje znacznie lepiej.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Desery, Na słodko, Przepisy, Słodkie przekąski
deser, kutia, na słodko, święta

Post navigation

NEXT
Ciasto jogurtowo-bananowe
PREVIOUS
Kruche pierniczki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.