
Lekka sałatka z komosą
i żytnimi grzankami
Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca.
2 porcje:
60 g komosy ryżowej
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
40 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 większe pomidory
pół długiego ogórka
pół czerwonej cebuli
natka pietruszki lub kolendra
łyżka soku z cytryny
pół łyżki czerwonego octu winnego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Komosę gotujemy we wrzątku przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Z chleba robimy grzanki. Kromki smarujemy niewielką ilością oliwy i delikatnie solimy. Pieczemy w piekarniku lub na suchej patelni.
Pomidory i ogórka kroimy w równą kostkę, cebulę w piórka. Natkę pietruszki siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komosę mieszamy z warzywami. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy.
Oryginalny przepis znajdziecie w książce „Obfitość”.
Porcja ma ok. 470 kcal,
B – 11 g, T – 23 g, W – 60 g
IG – 45
ŁG – 20
WW – 4,9
WBT – 2,5