
Lekkie kotleciki z cukinią
i serem Provolone
Bardzo lubię pieczone kotlety, których nie muszę doglądać stojąc przy patelni. Mielone z warzywami robię często na wiele różnych sposobów. Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone.
4 porcje:
ok. 500 g piersi z indyka
1 średnia cukinia (ok. 250 g)
150 g sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku
Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używasz sera o mało wyrazistym smaku dodaj zioła, np. tymianek lub lubczyk.
Z masy formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla, na ok. 3-5 minut.
1 porcja ma ok. 250 kcal
B – 34 g, T – 11 g, W – 3 g,
WW – 0,2
WBT – 2,4
IG – 21
ŁG – 0
One thought on “Lekkie kotleciki z cukinią”