
Leniwe mocno ananasowe
Pierogi leniwe z ananasem i ananasowym curdem.
Kluski:
450 g twarogu mielonego
200 g mąki orkiszowej
1 jajko
szczypta soli
Sos ananasowy:
1/2 ananasa
łyżka masła
szczypta soli
sok z połowy limonki
Ananasowy curd:
1 jajko
2 żółtka
80 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru
70 g masła
sok z połowy limonki
1/4 szklanki soku z ananasa
Ze składników na kluski zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 części. Z każdej uformuj wałeczek i pod kątek odcinaj ostrym nożem „kopytka”. Gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody.
Na patelni zagrzej masło. Ananasa pokrój w kostkę. Podsmaż. Dopraw małą ilością soli.
W misce, najlepiej metalowej, roztrzepujemy jajko, żółtka i słodziwo. Następnie dodajemy masło i sok. Masę podgrzewamy na parze, w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Jeśli jednak powstaną grudki, masę można przetrzeć przez drobne sito.