
Letnia sałatka obiadowa
z makaronem, kurczakiem i truskawkami
To zdecydowanie mój nr 1 na letnie obiady. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sałatkę można przygotować wcześniej, zabrać ze sobą w pudełku. Zjeść na obiad lub kolację, a nawet podać gościom jako przekąskę, zamiast tradycyjnej sałatki z majonezem.
1 porcja:
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g)
50 g makaronu
2 garści rukoli (ok. 40 g)
garść truskawek (ok. 100 g)
łyżka pokruszonego sera feta (ok. 20 g)
Marynatę przygotowuję zdecydowanie „na oko” – sok z limonki, sos sojowy, garam masala, papryka czerwona, kurkuma, czasem zioła. Mięso trzymam w marynacie przez minimum 2 h.
Grilluję w piekarniku.
Makaron gotuję al dente.
Rukolę myję, osuszam, wykładam na talerz. Dodaję ugotowany makaron. Pierś kurczaka kroję w paski, wykładam na makaronie. Na wierzch wykładam pokrojone truskawki. Całość posypuję serem feta i polewam sosem balsamicznym.
Porcja ma ok. 445 kcal,
B – 44 g, T – 9 g, W – 44 g