
Magdalenki
4 jajka
150 g słodziwa
220 g mąki orkiszowej
120 g masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny lub aromat cytrynowy
Cytrynę przed starciem skórki parzymy wrzątkiem.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
W misce, mikserem, ucieramy jajka i słodziwo. Gdy masa będzie puszysta dodajemy przestudzone masło i ucieramy nadal. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę, ucieramy nadal. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę, wykładamy ją do formy.
Forma za każdym razem powinna być wystudzona, ponieważ na ciepłej lub gorącej masa zaczyna „pływać”, gdy masło się topi.
Ciasteczka wypiekamy w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku, przez ok. 10 minut.