
Lekki makaron gryczany
z bakłażanem i mango
Smaczna i lekka sałatka na każdą okazję. Autorem jest Yotam Ottolenghi, a oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Obfitość”. Słodko-kwaśny dressing i słodkie mango sprawiają, że jedzenie daje niesamowitą przyjemność.
2 porcje
dressing:
30 ml białego octu winnego
łyżeczka ksylitolu
szczypta soli
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki oleju sezamowego
sok i skórka starta z połowy limonki
50 ml oleju rzepakowego
bakłażan średniej wielkości
75 g makaronu soba
pół dojrzałego mango
garstka liści bazylii
garstka natki pietruszki
1/4 czerwonej cebuli
Ocet mieszamy z ksylitolem i solą, podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Gdy ksylitol się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia, odstawiamy. Dodajemy olej sezamowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy sos ostygnie, dodajemy skórkę i sok z limonki.
Bakłażana kroimy w równą, dość dużą kostkę, smażymy na oleju. Gdy kawałki bakłażana się zrumienią, przekładamy je na sito, solimy i pozostawiamy, aby się odsączyły.
Mango kroimy w kostkę mniejszą, niż pokroiliśmy bakłażana.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy dokładnie.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Bakłażana mieszamy z mango, makaronem i cebulą. Dodajemy posiekane zioła, polewamy dressingiem.
1 porcja ma ok. 490 kcal,
B – 8 g,
T – 30 g,
W – 50 g
IG – 52
ŁG – 20
WW – 4,4
WBT – 3,1

One thought on “Lekki makaron gryczany”