
Makaron z koprem włoskim
Oryginalny przepis znajdziecie na platformie Cookido i możecie przygotować w Thermomixie. Ja robię trochę inaczej. Szczególnie lubię tak długo gotować sos, aż mozzarella rozpuści się całkowicie. Sos nabiera wtedy takiej trochę innej kremowej konsystencji. Nie tak, jak po dodaniu mleczka kokosowego, czy śmietany. Sprawdź sama :)
2 porcje:
150 g makaronu, najlepiej rurki (penne)
1 bulwa kopru włoskiego
1/2 cebuli lub jedna mniejsza
400 g krojonych pomidorów, z puszki
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta czarnego, mielonego pieprzu
Koper pokroić w możliwie cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy koper oraz cebulę, smażymy w wysokiej temperaturze ok. 5 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku, dodajemy pomidory. Zmniejszamy temperaturę gotowania, dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy mozzarellę – rwiemy ją na mniejsze części, układamy na całej powierzchni sosu. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do sosu, mieszamy dokładnie, aby ser się rozpuścił, a makaron pokrył sosem równomiernie. Podajemy od razu po przygotowaniu.