
Makaron z łososiem i brokułem
Bez względu na to, czy brakuje Ci czasu na posiłek, czy też nie masz ochoty na maraton kuchenny. Przychodzę z pomysłem na danie smaczne, zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu.
Jeśli kupisz łososia ze skórą, dopraw go i usmaż skórą do dołu, na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy skóra się zrumieni, zdejmij łososia, przełóż skórą do góry i zdejmij ją delikatnie. Teraz odejdzie bez problemu.
2 porcje
1 filet z łososia bez skóry, ok. 250-300 g
150 g makaronu
1/2 główki brokuła
przyprawy dowolne, ja doprawiam solą i kolendrą mieloną
Wstawiamy wodę na makaron i brokuła. Łosia kroimy w kostkę, podsmażamy bez tłuszczu. W tym czasie do wrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do pozostałej wody wrzucamy makaron. Brokuły przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z łososiem. Gdy makaron się ugotuje, mieszamy z łososiem i brokułem. Skrapiamy sokiem z cytryny.