
Makaron zapiekany z bakłażanem
1 średniej wielkości bakłażan
250 g makaronu
1 pierś kurczaka
125 g twarożku typu Almette
250 g przecieru pomidorowego
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz ziołowy, papryka mielona do smaku
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm, solimy i odstawiamy na ok. 30 minut, aby puścił sok. Po tym czasie płuczemy i blanszujemy w gorącej wodzie lub tylko przelewamy wrzątkiem.
Pierś z kurczaka doprawiamy do smaku i kroimy w bardzo drobną kostkę (siekamy).
Makaron gotujemy o połowę czasu krócej, niż podano w instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do niego serek, koncentrat pomidorowy i mięso z kurczaka.
Plastrami bakłażana wykładamy formę do pieczenia (ok. 20 cm średnicy). Do środka układamy farsz. Pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 20 minut. Kroimy po 15 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.