
Makowy keks różą nadziany
Wyśmienity keks przekładany marmoladą różaną. Można przygotować kilka dni wcześniej, z powodzeniem przetrwa. Pozostanie wilgotny i jeszcze smaczniejszy, gdy smaki się wymieszają. Weganie z powodzeniem mogą zamienić jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus.
100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720)
100 g orkiszowej mąki tortowej
80 g słodziwa, u mnie erytrol
50 g maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
2 jajka
4 łyżki mleka roślinnego
150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek, fig
50 g posiekanych orzechów włoskich
150 g (sztuka) jabłko, pokrojone drobno w kostkę
3 łyżki marmolady różanej
W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy.
Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego patyczka”. Ostrożnie wyciągamy z foremki – ciasto łatwo pęka. Studzimy na kratce, kroimy gdy ostygnie.