Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Mandarynkowy sernik na zimno

Mandarynkowy sernik na zimno

18 września, 2016

Sernik bez pieczenia, na spodzie z daktyli i orzechów nerkowca. Idealny na słoneczne dni i pochmurne wieczory.

 

Mandarynkowy sernik na zimno

Print Recipe Pin Recipe
Servings 20

Ingredients
  

spód

  • 100 g daktyle
  • 200 g orzechy nerkowca
  • 1,8 kg twaróg chudy
  • 1 kg mandarynki
  • 12 listki żelatyna lub agar na 2l płynu
  • 200 g erytrol lub inne słodziwo
  • 400 g jogurt naturalny

Instructions
 

Spód

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut do namoknięcia. Odcedzone miksujemy z orzechami. Powstałą masą wykładamy spód formy. Wkładamy do lodówki.

Ciasto

  • Mandarynki obieramy. Dwie, trzy odkładamy na później, pozostałe miksujemy blenderem przez ok. 10 minut. Odlewamy 500-600 ml, pozostałą część dodajemy do masy serowej.
  • Twaróg miksujemy z jogurtem i erytrolem. Do masy dodajemy zmiksowane mandarynki.
  • Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. * listków dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy. 4 listki dodajemy do zmiksowanych mandarynek i dokładnie mieszamy.
  • Na przygotowany wcześniej spód wykładamy 1/4 masy serowej. Układamy na niej cząstki połowy z odłożonych wcześniej mandarynek, pozbawionych błonek. Wykładamy 1/4 masy serowej i wkładamy do zamrażarki na kilka minut (lub do lodówki na kilkanaście) żeby masa stężała. Po upływie tego czasu wylewamy połowę zmiksowanych z żelatyną mandarynek. Ponownie wkładamy ciasto do zamrażarki/lodówki, gdy masa stężeje wykładamy kolejne warstwy - masa serowa, mandarynki, masa serowa, mandarynki z żelatyną. Wierzch możemy udekorować mandarynkami. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia masy.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy

Post navigation

NEXT
B, jak białko
PREVIOUS
Kluski z dyni i batata

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.