Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Mandarynkowy sernik na zimno

Mandarynkowy sernik na zimno

18 września, 2016

Sernik bez pieczenia, na spodzie z daktyli i orzechów nerkowca. Idealny na słoneczne dni i pochmurne wieczory.

 

Mandarynkowy sernik na zimno

Print Recipe Pin Recipe
Servings 20

Ingredients
  

spód

  • 100 g daktyle
  • 200 g orzechy nerkowca
  • 1,8 kg twaróg chudy
  • 1 kg mandarynki
  • 12 listki żelatyna lub agar na 2l płynu
  • 200 g erytrol lub inne słodziwo
  • 400 g jogurt naturalny

Instructions
 

Spód

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut do namoknięcia. Odcedzone miksujemy z orzechami. Powstałą masą wykładamy spód formy. Wkładamy do lodówki.

Ciasto

  • Mandarynki obieramy. Dwie, trzy odkładamy na później, pozostałe miksujemy blenderem przez ok. 10 minut. Odlewamy 500-600 ml, pozostałą część dodajemy do masy serowej.
  • Twaróg miksujemy z jogurtem i erytrolem. Do masy dodajemy zmiksowane mandarynki.
  • Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. * listków dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy. 4 listki dodajemy do zmiksowanych mandarynek i dokładnie mieszamy.
  • Na przygotowany wcześniej spód wykładamy 1/4 masy serowej. Układamy na niej cząstki połowy z odłożonych wcześniej mandarynek, pozbawionych błonek. Wykładamy 1/4 masy serowej i wkładamy do zamrażarki na kilka minut (lub do lodówki na kilkanaście) żeby masa stężała. Po upływie tego czasu wylewamy połowę zmiksowanych z żelatyną mandarynek. Ponownie wkładamy ciasto do zamrażarki/lodówki, gdy masa stężeje wykładamy kolejne warstwy - masa serowa, mandarynki, masa serowa, mandarynki z żelatyną. Wierzch możemy udekorować mandarynkami. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia masy.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy

Post navigation

NEXT
B, jak białko
PREVIOUS
Kluski z dyni i batata

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.