
Marchewkowa blondynka
Blondie marchewkowo-kokosowe. Absolutnie niedietetyczne ciasto. Ciasto ma być smaczne. A to jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostało cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada determinują smak ciasta.
Składniki:
120 g marchewki
130 g mąki kokosowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
100 g masła
Połowę czekolady rozpuścić razem z masłem. Suche składniki wymieszać, dodać startą marchewkę marchewkę, jajka i masło z czekoladą. Pozostałą część czekolady pokruszyć i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy ok. 20×30 cm. Piec 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia, kroić wystudzone.